Testa din hälsa hemma – allt från klamydiatest till allergier

Hemmatester är en bra lösning för de som inte har tid eller möjlighet att ta sig till en vårdcentral. Genom att själv testa sig hemma regelbundet kan man i god tid upptäcka dolda sjukdomar och förhindra allvarliga tillstånd.

 

Hälsa är mer än träning och utseende, och vad många ofta missar är dolda sjukdomar som inte ger några symtom. Därför kan det vara bra att köpa hemmatester för att undersöka detta. Det finns olika typer av tester och du kan genom självtesterna göra allt från att ta reda på om du har klamydia till att få svar på om du har allergier eller överkänslighet mot till exempel gluten, eller en ökad risk för blodpropp. För den som vill veta exakt vad som går att testa finns en artikel hos Allas. Där står även regler för hur självtester ska användas för att ses som säkra alternativ till hälsosjukvård. Något du bör se efter är CE-märkning, vilket innebär att produkten har kvalitet, är säker och tillförlitlig.

 

Självtester leder till ökad kännedom om dolda sjukdomar

Enligt en artikel på Mynewsdesk är intresset för självtester stort i Sverige. Två av fem svenskar har använt självtester och enligt undersökningar är 54 procent positivt inställda. De vanligaste testerna som utförs är blodtrycksmätare, pulsmätare och klamydiatest för män och graviditets/fertilitetstest, blodtrycksmätare och pulsmätare för kvinnor. Självtester leder även till att personer som har svårt att ta sig till en vårdmottagning kan testa sig i större utsträckning. Enligt Sveriges Radio uteblir exempelvis var femte kvinna från regelbundna cellprovtagningar, och 15 procent av de kvinnor som istället fick testet hemskickat utförde det. Man tror även att hemmatester just för cellprov kommer att bli allt vanligare i framtiden då det är väldigt tidseffektivt och hjälper kvinnor som bor i exempelvis socioekonomiskt utsatta områden. Genom cellprov kan man upptäcka HPV-virus långt i förväg och därmed förhindra livmoderhalscancer. Hemmatester är lika säkra som tester på en vårdmottagning och utvecklingen sker med stormsteg.