Håller hjärtat?

Hjärtstartare

Alla vet att man mår bra av att träna, det är bra både för kroppen och för själen att röra på sig och bli starkare. Men ibland läser man i tidningar om att supervältränade människor, ofta elitidrottare, bara faller ner och dör, mitt under en match eller liknande. Det är riktigt skrämmande, eftersom man ofta tänker att ju mer vältränad man är desto mindre risk är det att man ska bli akut sjuk och bara dö. Ett exempel är fotbollsspelaren Ivan Turina som dog förra året, eftersom han hade ett medfött hjärtfel. Metro skrev så här:

AIK-målvakten Ivan Turina är död, skriver Aftonbladet på nätet. Han blev 32 år.
Enligt Aftonbladet ska den kroatiske AIK-målvakten ha dött i sömnen. Han hade enligt tidningen ett medfött hjärtfel, som läkare kände till – men som inte skulle vara livshotande.

Just det här med att läkarna inte trodde att hjärtfelet skulle vara livshotande är det som gör det så läskigt – ingen vet om det kan hända en eller om man kanske går och bär på en dold sjukdom. Känner du dig osäker – beställ hjärtstartare att ha hemma, för det är alltid bättre att ta det säkra före det osäkra när det gäller ens hälsa. Men för det så ska du inte gå runt och oroa dig i onödan – känner du att du är orolig är det ju bara att beställa tid hos en läkare för en hälsoundersökning, så kan du få svart på vitt om du är i riskzonen och kanske bör vara mer beredd på att något kan hända med din hälsa.